Termal | Konular | Kitaplar

Termal Turizmi

Eskişehirde Termal Turizm

Türkiye’de turizm sektörü, önemli ölçüde kıyı ve ören yeri turizmi üzerine kurulmuştur. Alternatif turizm türlerini içine alan ürün ve hizmet karmaları oldukça yenidir. Diğer yandan; şifalı sıcak ve soğuk maden suyu tedavilerini de içine alan sağlık turizmi son yılların yükselen değerleri arasına girmiştir. Bu nedenle; termal maden sularının iyileştirici ve düzenleyici etkileri konusunda giderek daha çok bilimsel araştırma yapılırken turizmin bu sektörü, girişimci ve yatırımcıların ilgisini çekmektedir.

Bu açıdan Porsuk Çayı ve kolları yanında soğuk ve sıcak yer altı suları ile bir su kenti olan Eskişehir’deki termal kaynakların değerlendirilmesi her geçen gün daha büyük önem kazanmaktadır.

Amasya Kaplicalari

Amasya'da bulunan ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sıcak su kaplıcaları, kentin turizm girdisine önemli derecede katkı sağlamakta.Kültür turizminde olduğu kadar termal turizminde de önemli bir potansiyele sahip olan ve gelişime açık olan bir kent olan Amasya'da bulunan şifalı kaynak suları, birçok hastalığında tedavisinde kullanılıyor.

Diyadin Kaplicalari

Kaplıca alanı, Ağrı İli’nin güneydoğusunda bulunan Diyadin İlçe Merkezine 5 km mesafede yer almaktadır. Kaplıca bölgesi birbirinden kopuk olarak bulunan Yılanlı, Davut ve Köprü kaplıcaları olmak üzere geniş bir alana yayılmıştır. Kaplıca alanının içinden geçen Murat Nehri, görsel ve rekreatif açıdan önemli bir doğal değer kazandırmistir.

Ömer-Gecek termal turizm merkezi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi'nin geliştirilmesine yönelik olarak bir toplantı gerçekleştirdi. Valilik toplantı salonunda Vali Haluk İmga'nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşü de alındı.

Denizli`deki Kaplicalar

Denizli Pamukkale ve Karahayıt Kaplıcaları
Buldan Maden Suyu
Karahayıt Kaplıcaları
Pamukkale Kaplıcaları
Çizmeli (Yenice) Kaplıca ve İçmeleri
Gölemezli Çamur Kaplıcası
Babacık (Kabaağaç) Kaplıcası
Tekkeköy Kaplıcası :
Kavakbaşı Ilıcası:
Kızıldere Ilıcası:
Ortakçi Ilicasi

Dünyanin Termal Baskenti Türkiye !

Türkiye, termal su kapasitesi açısından dünyada ilk 7 ülke arasında, Avrupa'da ise 1. sırada yer almaktadır. Doğal çıkışlı ve bol su verimli,eriyik maden değeri yüksek,kükürt,radon ve tuz bakımından zengin olan Türkiye'deki termal sular,hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa'daki termal sulardan daha üstün nitelikler taşımaktadır.

Termal Tedaviye Bakis

Dünya nüfusu yaşlanmaktadır
Yaşlı nüfus atışına bağlı olarak kronik hastalıkların oranı da artmaktadır

Kronik hastalıkların %90’ından fazlasında fayda olduğu bilimsel olarak kanıtlanan alternatif tedavinin dünyada kabul görmesi, termal tedaviye dünyanın her bölgesinden talebin patlamasına yol açmıştır

Bu amaçla yılda Almanya ve Macaristan'a 10 milyon kişi, Rusya'ya 8 milyon kişi, Fransa'ya yaklaşık 1 milyon, İsviçre'ye 800 bin kişi gitmektedir.

Dünya'daki Termal Turizmi

Dünya'da çeşitli ülkeler termal turizmin insan sağlığında önemli bir yeri olduğunun bilincinden hareketle termal turizm konusuna önem vermektedir. Termal turizm amaçlı olarak senede Almanya ve Macaristan'a 10 milyon kişi, Rusya'ya 8 milyon kişi, Fransa'ya yaklaşık 1 milyon, İsviçre'ye 800 bin kişi gitmektedir. 126 milyon nüfuslu Japonya'nın Beppu şehrine sadece 13 milyon kişi termal turizm amaçlı olarak gitmektedir.

Avrupa'da birçok tedavi edici kaplıca merkezi mevcuttur. Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Yunanistan, Rusya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler başta gelmektedir.

Termal turizm Avrupa ülkelerinden Almanya'da önemli sektör haline gelmiştir. 263 adet resmi belgeli termal merkez bulunan Almanya'da tesislerin toplam yatak kapasitesi 750.000'dir. Almanya'nın Stuttgart kentinde bulunan Das Leuze Kaplıca ve Rekreasyon Tesislerini yaz aylarında günde 8000 kişi ziyaret etmektedir.