Termal | Konular | Kitaplar

deri hastalıkları

Derdin Kaplıcası

Düzce’nin 15 km güneyinde, 400 metre rakımlı, etrafı ormanlık alanla çevrili Derdin ( Dolay ) Kaplıcası çevresine şifa dağıtmaktadır. Kaplıcadaki su renksiz ve durudur. Debisi 2 lt/s, sıcaklığı ise 42 derecedir.

Çermik Kaplıcaları

Çermik Kaplıcası Yapılan incelemelere göre kaplıcanın suyu 48 derece sıcaklığında olup kükürtlü ve radyoaktiftir. Asıl özelliği ise bileşiminde bromür iyonu ve iyodür bulunmasıdır.İtalya kaplıcalarından sonra nitelik bakımından dünyada ikincidir.

Çermik’e Çermik özelliğini kazandıran ona ismini veren, yapılış tarihi ve sıcak suyun ne zaman ortaya çıktığı bilinmemektedir. Kaplıcanın suyunun çok eskiden beri mevcut olduğu ve kaplıcanın daha sonra inşa edildiği, ilçede halk arasında anlatılan efsaneden anlaşılmaktadır. Bu efsaneye göre:

Ağaçhisar Kaplıcası

Orhaneline bağlı Ağaçhisar köyünde bulunan kaplıca Hafif kükürt kokulu olan kaynak suları banyo olarak ağrılı hastalıklara, çamur uygulamalarında da uyuz ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

Seyitgazi Alpanos Kaplıcası

Kaynak Seyitgazi ilçe merkezinin 20km. kuzeybatısında Sarayören Köyü’ndedir. Termal su sıcak ve kükürt kokuludur. Basit kubbeli ve havuzlu bir kaplıca bulunmaktadır.

Uyuz Hamamı

Alpu ilçesine bağlı Uyuz Hamamı köyündedir. İçme ve banyo kürleriyle faydalanılan kaplıca suyu deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

YAMACISUYU

Bitlis'in Yolyazı Köyünde bulunan kaplıca suyu 19°C'dir. Kaynağından çıkan su miktarı saniyede 1 İt.dir romatizma ve deri hastalıklarına iyi geldigi bilinmektedir.

ALEMDAR KAPLICASI

Bitlis in Taş Mahallesinde bulunan kaplıcadan maden suyu olarak ta faydalanilmaktadır.Havuz biçimindeki kaynaktan saniyede 1 İt. su çıkmakta.15°Cdir kükürt kokulu su, deri hastalıklarına iyi gelmektedir

Köprüaltı Kaplıcası

Çarşı içinde Bitlis Deresi kenarındaki Kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.16 lt'dir. sıcaklığı 18°C olan kaynak banyo uygulamaları ile deri hastalıklarına iyi geldigi bilinmektedir. kaynak, üstü kapalı bir havuz halindedir.

NEMRUT DAĞI KAPLICASI

Nemrut Dağı kraterindeki bir kaynaktan çıkmaktadır.Tesisi olmayan kaplıca 60°Cdir romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

ILICAK (GERMAP) KAPLICASI

Ilıcak Köyündeki kaplıca, Bitlis'e 26 km. uzaklıkta bulunmakta. Sıcaklığı 44°C olan kaynak suyu, üstü açık küçük bir havuzdan çıkmakta ve yine üstü açık, daha büyük ikinci bir havuza akmakta Çevresinde hiçbir tesis olmayan kaplıcanın suyu banyo uygulamalarıyla mikrop öldürücü, iltihap çözücü etkiler gözterir. deri hastalıkları ile iltihaplı eklem romatızmasına iyi geldigi bilinmektedir.

Söğüt Çaltı Kaplıcası

Söğüt İlçesinde bulunan kaplıcanın suyu 30 km. uzaklıktaki bir kaynaktan gelir. Bi-Karbonatlı olan suyun sıcaklığı 38 derece, debisi ise 5 lt/ sn’- dir. Banyo ve içme şeklinde yararlanılan kaplıca; deri hastalıkları, mide rahatsızlıkları, romatizmal hastalıklar, nevrit, polinevrit ve kadın hastalıklarına iyi gelir. Günü birlik olarak yararlanılmaktadır.

Balya -Ilica kaplicalari

Balıkesir-Bandırma yolunun 13.kilometresinden Şamlı'ya ayrılan yola 22 km mesafede yer alir. Su sodyum, kalsiyum, klor, sülfat icerir. Su sıcaklığı 61,5C'dir.

Romatizma, siyatik, kireçlenme, cilt ve deri hastalıklarına iyi geldigi bilinmektedir.

Ziga Kaplicalari

Aksaray'a 35 km. mesafede Ihlara yolu üzerinde bulunur.Her yıl yaz aylarında çevre il ve ilçelerden gelen binlerce ziyaretçi burada konaklamaktadir.Önceden rezervasyon yaptırılmadığı takdirde yer bulma imkanı yoktur. Ziga Kaplıcalarının bulunduğu alan, Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre koruma Bölgesi ilan edilmiş olup, mevcut tesislerin bulunduğu alan, kaynak kirlenmesinin önlenmesi bakımın dan yapılaşmaya kapatılmıştır.

Kızıl Ilıca

Germencik, Abdurrahman Köyü’nde bulunan Kaynak devamlı köpürür. Deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

Germencik Gümüş Kaplıcası

Germencik, Ortaklar köyü yakınında yer almaktadir ve suların sıcaklığı 40-41 derece arasındadır.Gümüşdağı eteklerinden, yer yer granit kayaları arasından kaynayan sıcak sular, birleşerek bir dere halinde akmaktadir. Banyo için suların bekletilmesine ve soğuk su ilavesine gerek yoktur. Suyu bikarbonatlı, kükürtlü ve az gazlı olup, romatizma, kireçleme, polinevrit , nevrit hastalıkları,Karaciğer, safrakesesi, kadın hastalıklarına ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.