Termal | Konular | Kitaplar

bağırsak

Derdin Kaplıcası

Düzce’nin 15 km güneyinde, 400 metre rakımlı, etrafı ormanlık alanla çevrili Derdin ( Dolay ) Kaplıcası çevresine şifa dağıtmaktadır. Kaplıcadaki su renksiz ve durudur. Debisi 2 lt/s, sıcaklığı ise 42 derecedir.

Oğuzlar Arak Maden Suyu

İskilip yolunun solunda kalan Oğuzlar ilçesinin güneybatısında 45 dakikalık bir yaya yolu ile gidilir. Arak maden suyu, dere yatağı içindedir. Debisi oldukça fazladır.

Acısu

Kurşunlu İlçesi'nin 5 km. kuzeybatısında Hacımuslu Köyü yakınlarında olan Acısu İçmesi, geniş bir çayırlığın çeşitli yerlerinden kaynamaktadır. Bir bataklık oluşturan kaynaklar­dan toplam olarak saniyede 0.4 litre su çıkmaktadır. Sıcaklığı 15 °C olan Acısu İçmesi tuzlu, bi­karbonatlı, karbogazoz, demirli ve alkalik bir maden suyudur.

Ilısılık Maden Suyu

Ilgaz ilçesi'nin güneydoğusunda ilçeye 16 km. mesafedeki Ilısılık Köyü'nde bulunan kaynaktan 22.5 °C sıcaklığında saniyede 0.05 litre su çıkmaktadır. Ekonomik değeri sınırlı olan su karbondioksitli, alkalik ve toprak alkalik, bikarbonatlıdır.

Çan Kaplıcası

Çan ilçe merkezinde bulunan kaplıca Belediye tarafından işletilmektedir. Otel, kür için banyo ve havuzları vardır.

Dümbüldek Kaplıcası

Mustafakemalpaşa’ya 19 km. uzaklıkta Akarca köyündedir. Belediye tarafından işletilen otel ve hamamlar vardır. Banyo olarak ağrılı sendromlar, periferik sirkülasyon düzenleyici, içindeki demir nedeniyle cilt üzerinde astrojen olarak ve deri üzerindeki kırışıklıkları giderici içme olarak da karaciğer, mide, bağırsak, pankreas ve safra kesesi rahatsızlıklarını giderici özellikleri bulunmaktadır.

Ilıca Kaplıcası

Erzurum’a 18 km. uzaklıktaki Ilıca Kaplıcalarının suyu 39.4 C. toplam sertlik: 38 frans, Kalaviyet: 32.3, görünüş berrak, renk hafif sarı, koku yok, tortu az,

Bu kaplıcaların suları; mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, beslenme bozuklukları ve romatizma hastalıklarına olumlu etki etmektedir.

Akdağ Kaplıcası

İl merkezine 28 km. uzaklıktadır. Mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve şeker hastalıklarına iyi gelen sular, biokarbonat, klorür, sodyum, magnezyum ve bromürlüdür.

Harput Dabakhane Suyu

Elazığ’a 5 km. mesafede bulunan Harput’ta kalenin kuzeyindeki dere içerisinde yer alan ve turistik bir görünüm arzeden Dabakhane binası, 1988 yılında daha önceki ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen ahşap binasına uygun bir şekilde yapılarak hizmete açılmıştır. Üç kurnası mevcut olup kurnalar birbirleriyle ilişkilidir. Kurnalar içerisindeki sular sürekli yenilenmektedir Sıcaklığı 5o C olan su renksiz, kokusuz, berrak, içme suyu kriterine uygun olup, iletkenliği 410 mg. ve PH 7.9 dur. İçerisinde sodyum, potasyum, karbonat, sülfat, klorür, iyodür, amonyak, nitrat ve nitrit bulunur.

Dabakhane suyunun, mide, bağırsak, karaciğer, hastalıkları ile ruhi depresyonlara iyi geldiği bilinmektedir.

Terziköy Kaplıcası

Amasya il merkezine 32 km. mesafede, 55.000 m²’lik yeşil alan üzerinde yer alir.Terziköy kaplıcaları şifalı suyunun yanısıra görülmesi gereken bir doğa özelliğine sahiptir.Tüm odalarında termal suyunun bulunmaktadir. odalar 72 yataklı otel, 45 yataklı motel, gazino, lokanta, yüzme havuzları, özel kabinler, alış-veriş imkanı, çocuk oyun bahçesi, piknik alanları ve özel pansiyonları ile ülkemiz termal turizmi alanında önemli yere sahip bir kaplıcadır.

Sarısu İçmesi

Gazipaşa-Alanya karayolunda 26 km.’lik bir dağ yoluyla ulaşılan Ilacaköy'e birkaç km. uzakta, bir yamaçtan kaynamaktadir.Su sıcaklığı :16°C dir.

Acıdere İçmesi

Su, kuyu halinde bulunduğu için ilgi çekicidir. Az tuzludur.
özellikleri:bağırsak, karaciğer, safrayolları, hastalıklarına iyi gelmektedir.. Su sıcaklığı 15 derecedir.
Adana’nın Misis bucağının Suludere Köyündedir.

Ayaş Karakaya Kaplıcası

Ankara’ya 58 km. uzaklıktaki Ayaş ilçesinde ve karayolu üzerinde bulunan Karakaya Termal Kaynağı’nın çıktığı yerde Selçuklular döneminden günümüze kalan tarihi bir hamamdır. Kaplıca suyunun sıcaklık derecesi 31°C, kaynak akım değeri 4.8 lt/sn, radyoaktivitesi 22 ş/Avp’dir. Kimyasal bileşimi bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir. Tarihi kaplıca hamamında dört özel banyo ve iki havuz bulunmaktadır.