Termal | Konular | Kitaplar

Kaplica

Efteni Kaplıcası

Efteni Kaplıcası, Düzce-Gölyaka batı yolu üzerinde, Düzce’nin 18 km batısında, Efteni Gölü’nün kenarındadır. Değişik sıcaklıklarda üç havuzu bulunan Efteni Kaplıcası’nda konaklama evi ve pansiyonlarda bulunmaktadır. Kaplıcadaki suyun debisi 2lt/s, sıcaklığı ise 42 derecedir.

Anakaris Suyu (Hani)

Diyarbakır Hani ilçesine 3 km. mesafede yer alır. Anakaris Suyu'nun çevresinde herhangi bir tesis yapılmamıştır. Bu suyun ne zaman bulunduğu konusunda da bir bilgi yoktur.

Laçin Kaplıcası

Laçin ilçesinde bulunan hamam tahribatlara uğramış olup, bugün yerinde 4x4 m. büyüklüğünde üstü açık bir havuzdan ibarettir. Tuzlu bikarbonatlı alkallik ve toprak alkalik soğuk bir suyu vardır. Daha çok bahçelerin sulanmasında kullanılmaktadır.

Beke Kaplıcası

İlimiz Mecitözü ilçesinin Figani köyü yakınındadır. ilçenin 16 km. doğusundaki kaplıcaya çevre il ve ilçelerden çok sayıda turist gelmektedir. Beke kaplıcasının vücut ısısındaki suyu oldukça boldur. Su küçük bir havuzdan kaynayıp Oradan büyük havuza aktarılır.
Bu kaplıca Romatizma, nevralji ve kalb hastalıkları, taş düşürücü etkiye sahiptir.

Hamamlıçay Köy Kaplıcası

Merkeze 12 Km. uzaklıkta Hamamlıçay Köyündedir. Bayanlara ve erkeklere ayrı ayrı yüzme havuzu mevcuttur. 10 adet özel kabin vardır. Suyu 42 derece sıcaklıkta olup; Romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları ve böbrek taslarının düşürülmesine iyi gelmektedir.

Oğuzlar Arak Maden Suyu

İskilip yolunun solunda kalan Oğuzlar ilçesinin güneybatısında 45 dakikalık bir yaya yolu ile gidilir. Arak maden suyu, dere yatağı içindedir. Debisi oldukça fazladır.

Sungurlu Manastır İçmeleri

Sungurlu'nun 4 km. güneyinde bulunan bir maden suyudur. Taşıdığı fazla miktardaki mağnezyum ile özellikle karaciğer ve safrayolu hastalıklarına çok etkilidir.

İmamlar Köyü Hamamı

EskipazarAkkaya (İmamlar köyü hamamı); Eskipazar’ın doğusundadır. Isısı düşük, toplam mineralizasyonu litrede 5 gram civarında alkalik ve toprak alkalik, bikarbonatlı bir sudur.

Bozan Maden suyu

Ilgaz İlçesi'nin 5 km. kuzeybatısında, Aşağı ve Yukarı Bozan köyleri ara­sındaki bu maden suyu üstü açık, çevresi kapalı iki ayrı havuzdan oluşmaktadır. Hamam olarak ni­telendirilmesinin sebebi banyo olarak da kullanılması olan suyun sıcaklığı 16 °C, debisi ise 0.5 litre/saniyedir.

Kükürt Kaynağı

Atkaracalar ilçesinin 14 km. kuzeyindeki Kükürt Köyü'nde bulunan kaynaktan 19 °C sıcaklığında saniyede 0.5 litre su çıkmaktadır. Alkalik ve toprak alkalik, karbo­gazoz özellikte olan maden suyunun yaydığı serbest kükürtlü hidrojen kokusu bir kilometre mesafeden hissedilebilmektedir. Kükürt Köyü Kaynaklarının sindirim sistemi rahatsızlıklarını iyileş­tirici etkisi vardır.

Şıhlar Nezle Suyu

Korgun İlçesi'ne bağlı Şıhlar (Karatepe) Köyü yakınlarındaki bir dere yatağının kenarındadır. Korgun'a 8, Merkez İlçe'ye 26 km. mesafede bulunan maden suyuna Çankırı-Ilgaz Karayolunun 23. km.'sinden ayrılan 3 km.'lik stabilize bir yolla ulaşılır. 12 ,0°C sıcaklığındaki suyun betonla çevrili bir çeşmesi bulunmaktadır. Soğuk, alkalik ve toprak alkalik, bikarbonatlı, karbogazoz bir içme suyu olan Şıhlar Nezle Suyu, İçme kürleri ile değerlendirilmektedir.

Kum Ilıcası

Çanakkale ilinin Yenice ilçesine bağlı Pazarköyü bucağında Topaklarobası köyü civarındadır.

Palamut oba Ilıcası

Bayramiç ilçesinin 12 kilometre kuzey batısında bulunan Palamut oba ılıcası suyu Ilıca deresi adı ile anılan dar ve iki tarafı sarp ve kayalık yamaçlardan oluşan derenin içinde kaynamaktadır.

Kocabaşlar Ilıcası

Ilıca Çanakkale'nin Lâpseki ilçesinin 17 kilometre güney doğusunda bulunan Kocabaşlar köyüne yakın bir yerdedir.