Termal | Konular | Kitaplar

Hamam

Efteni Kaplıcası

Efteni Kaplıcası, Düzce-Gölyaka batı yolu üzerinde, Düzce’nin 18 km batısında, Efteni Gölü’nün kenarındadır. Değişik sıcaklıklarda üç havuzu bulunan Efteni Kaplıcası’nda konaklama evi ve pansiyonlarda bulunmaktadır. Kaplıcadaki suyun debisi 2lt/s, sıcaklığı ise 42 derecedir.

Laçin Kaplıcası

Laçin ilçesinde bulunan hamam tahribatlara uğramış olup, bugün yerinde 4x4 m. büyüklüğünde üstü açık bir havuzdan ibarettir. Tuzlu bikarbonatlı alkallik ve toprak alkalik soğuk bir suyu vardır. Daha çok bahçelerin sulanmasında kullanılmaktadır.

Hamamlıçay Köy Kaplıcası

Merkeze 12 Km. uzaklıkta Hamamlıçay Köyündedir. Bayanlara ve erkeklere ayrı ayrı yüzme havuzu mevcuttur. 10 adet özel kabin vardır. Suyu 42 derece sıcaklıkta olup; Romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları ve böbrek taslarının düşürülmesine iyi gelmektedir.

İmamlar Köyü Hamamı

EskipazarAkkaya (İmamlar köyü hamamı); Eskipazar’ın doğusundadır. Isısı düşük, toplam mineralizasyonu litrede 5 gram civarında alkalik ve toprak alkalik, bikarbonatlı bir sudur.

Seyitgazi Alpanos Kaplıcası

Kaynak Seyitgazi ilçe merkezinin 20km. kuzeybatısında Sarayören Köyü’ndedir. Termal su sıcak ve kükürt kokuludur. Basit kubbeli ve havuzlu bir kaplıca bulunmaktadır.

Çifteler Hamamı

Kırkızbaşı köyünün yakınında Sakarya başındadır. Basit bir hamamı vardır. Sular dere oluşturacak kadar boldur. Sıcak doğal tatda kükürt kokuludur. Ağrılı hastalıklara iyi gelir

Yarıkçı Hamamı

Mihalıççık İlçesi, Yarıkçı Köyünün, Hamam Dağı'nın eteklerinde, Hamam Deresi kenarında bulunan Yarıkçı Hamamı suları 39 derece olup, kalsiyum karbonatlı ve kükürtlüdür. Romatizma, yara ve felçlere iyi gelmektedir.

Cemşit Bey Hamamı

Sarahatun Camii bitişiğindeki klasik tipte bir Osmanlı yapısıdır. Soyunma yeri kare planlı üzeri kubbe ile örtülü olup, iki kapısı mevcuttur.

Hoca Hasan Hamamı

Zamanımıza kadar ulaşabilmiş klasik Osmanlı tipi hamamlardan biridir.Soyunma ,ılklık ve yıkanma yerlerinden meydana gelmiştir. İki giriş kapısı bulunur. Batı kapısının sade olmasına rağmen Doğu kapısının kubbeli oluşu dikkat çekicidir.

Figani (Beke) Hamamı

Beke kaplıcasının vücut ısısındaki suyu oldukça boldur. Su küçük bir havuzdan kaynayıp Oradan büyük havuza aktarılır.
Bu kaplıcanın, idrar artırıcı etkisiyle, vücuttaki, metabolizma artıklarının idrar yoluyla atılmasında ve asit ortamında oluşan taşların düşürülmesine faydalı olduğu bilinmektedir.

Hamamözü Termal Tesisleri

İl merkezine 90 km. uzaklıkta Hamamözü İlçe merkezindedir. Suyun sıcaklığı 42.5 C° dir. Halen faaliyette bulunan Eski Hamam 3 yıldızlı Gimpaş Otel (63 oda, 136 yatak) bünyesinde bulunan yüzme havuzu ve Türk Hamamları bulunmaktadır.

Gazligöl Kaplicalari

Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Gazlıgöl Kaplıcaları Afyon iline 20 km mesafede bulunmakta olup Afyon - İhsaniye karayolu üzerindedir.Gazlıgöl'e, Afyonkarahisar il merkezinden yarım saatte bir servis otobüsleri ile, Kütahya ve Eskişehir illerinden Afyon'a hareket eden TCDD tren seferleri ile, Eskişehir'den Afyon yönüne çalışan Kanat Turizm araçları ile ve kendi aracınız ile Afyonkarahisar-Eskişehir karayolu ile ulaşabilirsiniz.

Özellikleri:

Kaplica Tarihcesi

En eski kaplıcalar İ.Ö.500 yıllarına kadar ulaşmaktadır. Hipokrat (460-370) romatizmal hastalıkların ve sarılığın tedavisi amacı ile kaplıca ve içmeceleri önermiştir.
Belçika'nın Roma denetiminde olan doğu bölümündeki kaplıcaları ile ünlü bir kent olan "Spa" değişik dillerde kaplıcanın karşılığı olarak kullanılagelmiştir. Roma hamamlarında kaplıca sularından yararlanılması kapalı kaplıca binalarının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Çok eski çağlardan beri Anadolu'da kaplıca sularından yararlanılmaktadır. İ.Ö. 800 yıllarında kaplıcalar İngiltere'de tedavi amacıyla kullanılmıştır.

Gazligöl Kaplicalarinin Tarihcesi

Efsaneye göre, Kral Midas her şeye sahip olmasına rağmen hiç çocuğu olmayan bir Kralmış. Kral bu duruma çok üzüldüğünden gece gündüz Tanrı'ya yakarıp yalvarırmış bir çocuğu olması için. Nihayet Kral Midas'ın dünyalar güzeli bir kızı olmuş. Kral'ın kızı Suna; genç kızlığa adım attığı yıllarda illet bir hastalığa yakalanmış. Bu güzel kızın vücudunda çıbanlar çıkmış. Bu sulu çıbanları hiçbir hekim iyileşti-rememiş. Ağrısına ve sızısına ve bir türlü iyileşmeyen bu yaraların üzüntüsüne dayanamayan güzel kız Suna; yollara düşmüş. Dağ tepe demeden gezip dolaşır olmuş. Kral Midas, kızını kollamaları için peşinden gözcü yollamış. Kralın toprakları içindeki Afyon yakınlarına kadar gelmiş güzel kız. Tam yaz aylarında olduğu için Suna çok susamış. Biraz su içebilmek için su aramış. Şu an Gazlıgöl kaplıcasının bulunduğu yerlerde yeşilliklerle çevrili bir su görmüş. Susuzluktan kavrulan kızcağız, çevresindeki bataklığa aldırmadan koşmuş suya. Eğilerek o sudan kana kana içmiş. Bir de bakmış, suyun değdiği yerlerde bir tatlı gıcıklanma, bir sancı kesilme, bir huzur oluşmuş. Güzel kız atmış kendini suyun içine. Ağrıları yavaşlamış. Sudan çıkıp günlerdir uykusuz ve yorgun olduğundan uzanıvermiş oraya ve derin bir uykuya dalmış.